Een webinar is een geweldige online leerinterventie

Als je online veel mensen wilt bereiken in weinig tijd, denk dan eens aan een webinar. Sinds de coronacrisis ontwikkelt Westerhuis Training niet alleen online trainingen, maar ook deze veel kortere online leerinterventies. Zo geef ik in het voorjaar van 2021 het webinar Introductie CV-schrijven. Dit webinar is speciaal ontwikkeld voor een klant die zijn nieuwe CV-app onder de aandacht wil brengen. Het is meer dan een zelfstudie en minder dan een training. Maar het is zeker een ideale leerinterventie als je in een kort tijdsbestek veel mensen wilt bereiken.

Een webinar is een bijeenkomst via het web

Zoals je ongetwijfeld weet, is het woord ‘webinar’ een optelsom van de termen ‘web’ en ‘seminar’. En een seminar zou je in het Nederlandse seminarie kunnen noemen, maar wellicht is congres, lezing, bijeenkomst of symposium een betere vertaling. Een seminarie doet immers denken aan een katholiek internaat.

Westerhuis Training bericht webinar
Een webinar is een online leerinterventie

Hoe zit ‘t met interactie in een webinar?

Toch heb ik gemerkt dat er bij klanten enige verwarring bestaat over wat ik als trainer dan doe in zo’n webinar. De meeste gestelde vraag is: hoeveel interactie is er mogelijk? Om hier meer duidelijkheid in te geven, heb ik – voor de klant van de CV-app – een tabel gemaakt:

Een webinar is vaak kort. Veel meer dan een uur of anderhalf uur duren ze niet en er doen meer mensen aan mee dan in een training. Zeker als je alleen het webinar verzorgt, is het verstandig om de groep niet al te groot te maken. Ik heb een voorkeur voor maximaal 30 deelnemers.

Als je al die deelnemers de mogelijkheid geeft om vragen te stellen, dan raak je als presentator uit je verhaal. Veel beter is om één onderwerp te kiezen en dat op te delen in verschillende brokken. In het webinar Introductie CV-schrijven heb ik een stappenplan gepresenteerd waarmee je op een handige wijze een persoonlijk profiel kunt toevoegen aan je curriculum vitae. Ook handig voor het deel Info of About (NL of EN) van je LinkedIn-profiel.

Als je aan het begin van het webinar zo’n stappenplan of andere duidelijk afgebakende onderwerpen introduceert, dan kun je ook aangeven dat jij als trainer per onderdeel enkele vragen zult stellen. Zo hou je als trainer de regie in handen en weten de deelnemers dat er enige vorm van interactie plaatsvindt.

Westerhuis Training - bericht webinar overzicht leerinterventies
En wie herkent dit niet anno 2021?

Maak gebruik van een rode-draadcase

De interactie kun je verder stimuleren door de inzet van een rode-draadcase. In het webinar Introductie CV-schrijven heb ik een fictieve collega van de deelnemers in de presentatie gestopt. Deze collega voerde telkens de stappen uit die ik behandelde en ik liet de deelnemers zien hoe deze fictieve collega dat aanpakte. Hierdoor zagen de deelnemers direct hoe ze de stappen moesten uitvoeren. Dit stimuleerde de deelnemers om al tijdens het webinar mee te schrijven.

Op deze manier kun je wel enige interactie voor elkaar krijgen. Natuurlijk is uitgebreide feedback per individuele deelnemer niet mogelijk, maar dat is ook niet de verwachting als je een webinar organiseert.

Een webinar leent zich goed voor overzichtelijke en afgebakende onderwerpen die je in korte tijd aan een grotere groep presenteert.

Belangstelling voor de ontwikkeling van een webinar?

Heb je belangstelling voor de ontwikkeling van een webinar, neem dan contact met mij op. Je kunt mij altijd bellen op 06 – 51 58 3350 of mail mij op hendrik@westerhuistraining.nl. En neem zeker contact op als je een webinar zoekt die jou en jouw collega’s verder kan helpen in het schrijven van een persoonlijk profiel voor je CV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *